kako upravljati vremenomPortal Posao.ba obavio je istraživanje o temi „Kako zapošljavaju male i novoregistrovane kompanije u BiH, te kakvi su njihovi planovi za zapošljavanje u 2014. godini“ i objavio izvještaj s rezultatima spomenutog istraživanja. Kadrovi koje kompanije u Bosni i Hercegovini najviše traže su prodaja, 25 posto, administracija i logistika, 25 posto, te zanati, 15 posto. Najmanje traženi su kadrovi iz oblasti menadžmenta, dva posto, finansija, dva posto, te fizičke radne snage, sedam posto, piše Radiosarajevo.ba.

Obuhvaćene su kompanije u svim većim gradovima BiH i drugim manjim privrednim centrima, a korištena je metoda telefonskog anketiranja. Rezultati istraživanja pokazali su da više od 80 posto malih i srednjih poduzeća i više od 54 posto novoregistrovanih kompanija u BiH nema planova za zapošljavanje u 2014. godini.

U vezi s otvaranjem novih radnih mjesta pokazalo se da je 12 posto kompanija, koje u 2013. godini nisu tražile radnike, planiralo otvaranje novih radnih mjesta u 2014. godini. Poduzeća ne isključuju mogućnost da će otvarati nova radna mjesta, a ta činjenica pokazuje da se najveći broj novih radnih mjesta u tim kompanijama otvara neplanski, pa čak i stihijski jer nepovoljne prilike na tržištu ne dozvoljavaju godišnje planiranje zapošljavanja.

Uprkos tome, postoje i primjeri pozitivnih kretanja. Istraživanje provedeno tokom prve polovine 2014. godine je u najvećoj mjeri obuhvatilo novoregistrovane kompanije na tržištu kao i kompanije koje u proteklom periodu nisu aktivno i planski tražile radnu snagu, a pokazalo je da 30 posto takvih kompanija uopće nije zapošljavalo nove radnike u posljednje dvije godine.

Rezultati pokazuju i to da veliki broj poslodavaca očekuje subvencije i programe zapošljavanja od zavoda, te da zapošljavanja planiraju stihijski nakon oglašavanja poziva za ovakve programe, ili da su jednostavno u fazi začetka poslovanja gdje nema prostora za širenje kadrova. Male i novoregistrovane kompanije u BiH koje su obuhvaćene istraživanjem, prilikom zapošljavanja uglavnom se oslanjaju na preporuke rodbine i poznanika u procjeni kandidata i njihovog prijema u radni odnos.

U 56 posto ispitanih kompanija koje su najvećim dijelom manja poduzeća, odluku o zapošljavanju donosi isključivo direktor, dok svega šest posto kompanija ima odjel za ljudske resurse zadužen za brigu o postojećim i novim zaposlenicima. Više od 33 posto kompanija koje su zapošljavale u protekle dvije godine, to je uradilo putem preporuke, a svega osam posto kompanija je prilikom zapošljavanja koristilo internet, radio ili novine, što se najvećim dijelom odnosi na mala poduzeća, dok su novoregistrovane kompanije izuzete iz ovog procenta.

Odluku o zapošljavanju u najvećem broju slučajeva, 89 posto, donosi direktor. Istraživanje portala Posao.ba pokazalo je da situacija nije mnogo drukčija ni kada su u pitanju novoregistrovane kompanije na tržištu BiH, koje najveće potrebe imaju za kadrovima iz oblasti prodaje, 37 posto, KV struka, 20 posto, logistika, devet posto, administracija, sedam posto, informacione tehnologije, pet posto i finansije, četiri posto, prenosi radiosarajevo.ba.

Izvor: mladi.info