freelanceDva portala za online poslove – Elance i oDesk pokazuju da će poslodavci potrošiti 930 miliona dolara u 2014. godini za angažovanje freelance radnika.

Ovo je dobra vijest za freelancere širom svijeta, kojima se mjesečna zarada povećala za 50% u toku prethodnih 5 godina. Budući da je u ovom periodu vladala svjetska kriza, prognozira se da će se njihova zarada značajno povećati u narednom periodu.

Da je moguće biti milioner i zapošljavati druge da rade za tebe, a početi kao freelancer, pokazuje priča Joshue Warrena, web dizajnera iz Dallasa, koji je počeo da radi kao freelancer, a zatim uspio da izgradi uspješan biznis. U početku je radio za 15 dolara po satu na oDesk portalu za onlajn poslove. Ubrzo nakon što je uradio nekoliko uspješnih poslova, počeo je da zarađuje i do 85 dolara po satu, i tada je već imao više klijenata nego što je mogao da postigne. Odlučio je da osnuje svoju kompaniju u kojoj danas zarađuje preko milion dolara godišnje.

Iako priča o freelancerima koji su milioneri može da deluje nevjerovatno, Warren nije jedini primjer za to. IT stručnjak Sanjay Dange iz Indije takođe je koristio platforme kao što su Freelancer.com i oDesk.com kako bi razvio svoju milionsku kompaniju. Od troje ljudi u timu i 18 kvadratnih metara, stigao je do dva poslovna prostora od 200 i 550 kvadratnih metara i više od 100 zaposlenih. Prvi posao je bila izrada sajta po veoma niskoj cijeni od 1000 dolara, koji su radili nekoliko mjeseci.

U Srbiji takođe ima primjera freelancera koji zarađuju radeći od kuće. Miloš Vujinić, koji se školovao na odsjeku za grafički dizajn na ITAcademy, najprije je pobijedio na konkursu za dizajn logoa na sajtu 99designs.com, poznatoj platformi za onlajn prodaju dizajnerskih rješenja, a zatim je nastavio da radi i zarađuje kao freelancer preko ovog sajta.

Pakistanac Muhammad Haris zaradio je milion dolara prodajući WordPress temu Avada. Sa 75.000 prodaja, ovo je trenutno jedna od najprodavanijih tema na sajtu Themeforest, koji služi za prodaju i kupovinu HTML templejta, kao i tema za popularne cms platforme kao što su WordPress, Joomla i Drupal.

Procjene su da mnogi freelanceri u Srbiji na ovaj način zarađuju i nekoliko prosječnih plata. Cijena prosječnog radnog sata srpskih freelancera na Elance.com u 2012. godini bila je skoro 20$. Znači, ako radi osam sati dnevno, freelancer može da zaradi 160 dolara dnevno, što je skoro polovina prosječne plate u Srbiji, pa sami izračunajte.

Koliko u Srbiji danas radi freelancera pokazuje impresivan podatak, koji je prošle godine izbacio Elance.com, vodeća svjetska platforma za rad preko interneta. Statistike ove platforme govore da je Srbija po kvalitetu i obimu posla među najboljima u svijetu. Konkretno, Srbija je u 2012. godini više od 5 miliona dolara zaradila na Elance, i godinu završila kao 12. na svijetu i 5. u Evropi, ispred Australije, Njemačke, Španije, Italije, Njemačke, Francuske, Turske i drugih.

Svako može raditi kao freelancer

Ono što je najveća prednost ovakvih sajtova za onlajn poslove jeste što svako sa praktičnim IT znanjem može da radi i zarađuje na ovaj način. Platforme za freelance posao od kuće najviše koriste IT stručnjaci, kao što su web developeri, grafički i web dizajneri.

Potrebno je oko godinu dana obuke da se nauče osnove web programiranja, kako napraviti jednostavan web sajt ili web aplikaciju.

Za dizajnere su takođe u ponudi velike mogućnosti. Poznavanje programa za rad sa komjuterskom grafikom kao što su Adobe Photoshop ili Illustrator omogućiće nekome ko ima talenat za dizajn da pravi i prodaje logotipe, banere ili kompletan vizuelni identitet za kompanije koje se nalaze hiljadama kilometara daleko.

Lakše je prodati nego naplatiti

Mnogim dizajnerima i programerima prave muke, zapravo, počinju kada dođe vrijeme za naplatu. Da bi novac bio uplaćen na račun korisnika potreban je neki servis koji će u tome posredovati.

Potrebno je, prije svega, otvoriti devizni račun, a zatim taj račun povezati sa nekim od ovih posrednika, koji će uzimati proviziju za svaku uplatu koju izvrše. Da bi se račun povezao sa ovim posredničkim servisima, npr. Skrillom, neophodno je da banka izvrši jednu transakciju sa simbolično malo novca. Nakon toga banka dobija kod kojim korisnik računa verifikuje svoj nalog na posredničkom servisu kao što je Skrill, i uplate mogu da teku redovno.

Ono što mnogi često zaboravljaju jeste to da su freelanceri u obavezi da sredstva koja dobijaju iz inostranstva prijave i plate porez u državi u kojoj imaju stalno prebivalište.

Da li je freelance posao budućnosti?

Nakon što je u januaru ove godine u Americi objavljen podatak da svaki treći radno sposobni Amerikanac radi kao freelancer, što je više od 42 miliona ljudi, predsednik Obama se zapitao da li je ovo posao budućnosti? Budući da napredne tehnologije omogućavaju sve lakši rad onlajn, te da ova vrsta posla često zahteva veoma mala ulaganja, da ga svako može raditi kao freelancer, gdje god da se nalazi, odgovor na njegovo pitanje je vjerovatno – da. U budućnosti će uslovi rada postajati sve fleksibilniji, tržište globalno, a freelance poslovi se idealno uklapaju u ovakve uslove.

Popularni web sajtovi na kojima se mogu pronaći različiti freelance poslovi

Elance.com – vodeća svjetska platforma za rad preko interneta, nudi poslove za softverske inženjere, programere aplikacija, veb i grafičke dizajnere, kopirajtere, istraživače tržišta, analitičare podataka, marketing stručnjake za društvene medije i sl. Ima preko 2 miliona korisnika.

Freelancer.com – nudi honorarne poslove u oblasti IT-ja, marketinga, novinarstva, prevođenja, konsaltinga.

oDesk.com – nudi freelance poslove za dizajniranje sajtova, programiranje, SEO, pravljenje mobilnih aplikacija, pisanje zanimljivog sadržaja i slično.

vWorker.com – online portal i virtuelna berza poslova koja omogućava da se povežu poslodavci i oni koji žele da zarade. Dobijanje poslova funkcioniše po sistemu tendera.

Themeforest – služi za prodaju i kupovinu HTML templejta, kao i tema za popularne cms platforme kao što su WordPress, Joomla i Drupal, a ceijne se kreću od 5 dolara do 40 dolara.

99designs.com – sajt koji sadrži veliki broj konkursa u vezi sa dizajnom. Logo dizajn je, po broju konkursa, najviše zastupljen, a postoje još i konkursi za web dizajn, banere, štampani materijal i sve što Contest holderu (držaču konkursa, tj. vašem poslodavcu) padne na pamet. Cijene se kreću od 149$ za neke sitnije stvari, pa sve do par hiljada dolara.

Izvor: mladi.info