obrazovni sistem7,5 miliona mladih u Evropi je bez posla ili izučenog zanata, pokazuju rezultati jedne nove studije. Skupi evropski programi za zapošljavanje do sada to nisu mogli promijeniti. U čemu je problem?

Švajcarska ima gotovo osam miliona stanovnika. Gotovo isto toliko mladih u Evropi ne može pronaći posao ili mjesto za izučavanje zanata.

Ovaj alarmantni podatak je rezultat studije „Nezaposlenost mladih u Evropi“ koju je Centar za evropska ekonomska istraživanja (ZEW) uradio po nalogu fondacije Robert-Bosch. U 2012. godini je bez posla i kvalifikacija bio svaki drugi mladi Španac.

Slično je i u Grčkoj, piše Deutsche Welle. Ingrid Hamm, direktorka Fondacije kaže da su takvi podaci alarmantni.

– Možemo reći da imamo jednu čitavu „izgubljenu generaciju“. Stručnjaci znaju da takvi ožiljci u ranijoj poslovnoj karijeri ostaju dugo zabilježeni te da te osobe i kasnije osjećaju posljedice, kaže Hamm.

Razlog leži u strukturama

Mnogo je razloga za visoku nezaposlenost mladih koji se ne mogu samo tražiti u ekonomskoj krizi.

– Nezaposlenost mladih nije ništa novo. To je strukturalni problem. To je postojalo i prije deset godina, kaže stručnjak ZEW-a za tržište rada, Holger Bonin.

Zemlje poput Italije, Grčke, Španije i Portugala su uvijek bile pogođene tim problemom. Prema rezultatima studije, razlog za to je u velikom broju prekida školovanja i u sistemu obrazovanja koji se ne orjentiše prema potrebama tržišta rada kao i mnogim sukobima preduzeća i sindikata.

Stručnjaci smatraju da u obrazovnom sistemu postoji dosta nedostataka. U Italiji npr. od 1995. godine nisu povećavani izdaci za školski sistem, što nije slučaj s ostalim evropskim zemljama. U Španiji svaka peta mlađa osoba ne završi srednju školu. S druge strane je povećan broj mladih koji su završili fakultet. Naime, svaka druga osoba završava školovanje s fakultetskom diplomom.

Vozač taksija s fakultetskom diplomom

Zbog nedostatka kvalifikacija se povećava rizik od nezaposlenosti. Bonin kaže da se takav školski sistem ne osvrće na potrebe preduzeća što je velika opasnost.

– Imamo sve veći broj osoba koje završe fakultet bez da za njih postoji radno mjesto, kaže Bonin i dodaje da u najboljem slučaju to vodi do toga da takve osobe rade nisko plaćene poslove, a jedna od posljedica je da osobe sa fakultetskom diplomom na primjer voze taksi.

Više od polovine radno sposobnih mladih ljudi u Španiji, Italiji i Portugalu, koji su mlađi od 25 godina, 2012. godine su imali ograničene radne ugovore. U Španiji se trenutno otvaraju centri za dualni školski sistem po uzoru na Njemačku. Riječ je o sistemu u kojem mladi istovremeno pohađaju školu i rade. Rainer Sontowski, sekretar u njemačkom ministarstvu ekonomije smatra da je Njemačka obavezna savjetima pomoći evropskim susjedima u provođenju njihovih reformi tržišta rada.

– Ako u usporedbi s njima, nama ide dobro, ne možemo ostati hladnokrvi prema problemima u drugim evropskim zemljama, rekao je Sontowski.

Stručnjaci traže i veći angažman sindikata. Stručnjak ZEW-a Bonin kaže da je dobro izučavanje zanata u jednom preduzeću skupo. U Njemačkoj mladi, koji izučavaju zanat u nekoj firmi, preuzimaju dio troškova. Inače, za vrijeme te obuke su slabo plaćeni. Takav sistem podržavaju njemački sindikati, dok u evropskim zemljama na njenom jugu postoji veliko protivljenje prihvaćanja malih početnih plata.

Stručnjaci smatraju da željene rezultate neće dati ni pokušaj Evropske komisije da tzv. „jamstvom za mlade“ savlada nezaposlenost mladih na jugu Evrope. Konceptom je predviđeno da osobe mlađe od 25 godina nakon četveromjesečnog bezuspješnog traženja trebaju dobiti posao, mjesto u nekoj firmi za izučavanje zanata ili prakse u nekom preduzeću. Za taj projekt je Evropska komisija planirala 21 milijardu evra.

– Mjere o otvaranju novih radnih mjesta i državna mjesta za izučavanje zanata na osnovu dosadašnjeg iskustva nisu jak most na tržištu rada, kaže predsjednik ZEW-a Clemens Fuest.

– Države bi se ciljano trebale usredotočiti na to kako dokvalifiovati mlade koji nisu završili srednju školu, kaže Fuest. Osim toga se mora poboljšati kvalitet savjetovanja i posredovanja u zapošljavanju.

Kratkoročno je sada važno mlade ljude bolje informisati o pronalaženju posla u inostranstvu, motivisati ih i pomoći kod prvih koraka. Zakonski preduslovi za poslovnu mobilnost unutar EU-a su stvoreni. Međutim, kao i ranije, postoji veliki broj praktičnih prepreka, kao što je nepoznavanje stranih jezika što mladima otežava zapošljavanje izvan granica domovine, navode stručnjaci ZEW-a. Holger Bonin zbog toga zahtjeva bolju razmjenu informacija unutar EU-a.

– Iako poduzimamo velike napore i ako živimo u vrijeme interneta još uvijek nemamo transparentno evropsko tržište rada i posredovanja prilikom zapošljavanja. To još uvijek ne funkcioniše kako treba, kaže Bonin.

Izvor: studomat.ba