logo-delices-short-252Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“, u saradnji sa Mašinskom školom Prijedor, Poljoprivredno-prehrambenom školom Prijedor, Zavodom za zapošljavanje RS – Filijala Prijedor, Područnom privrednom komorom Banja Luka – kancelarija Prijedor, Zanatsko-preduzetničkim udruženjem Prijedor i Klasterom drvoprerađivača „DRVO-PD“, sprovodi projekat koji finansira EU pod nazivom „Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konurentnosti i zapošljavanja“.

U okviru projektnih aktivnosti čiji je cilj jačanje kapaciteta za praktičnu nastavu, Poljoprivredno-prehrambenoj školi i Mašinskoj školi u Prijedoru uručena je oprema u vrijednosti od oko 75.000,00 KM. Zahvaljujući ovom projektu, Mašinska škola u Prijedoru će za potrebe izvođenja praktične nastave raspolagati novom opremom i modernim tehnologijama neophodnim za zanimanja u drvopreradi (CNC mašina za obradu drveta), metalopreradi (CNC simulatori i aparat za varenje) i auto-servisnim djelatnostima (auto-dijagnostički aparat). Poljoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru će za potrebe obrazovanja za zanimanja u poljoprivredi (voćarstvo, povrtlarstvo i pčelarstvo) raspolagati novim traktorom, atomizerom i prikolicom za prevoz pčelinjih društava.

Navedena oprema je zvanično predstavljena 23. septembra 2014. godine uz prisustvo predstavnika lokalnih i državnih institucija, organizacija i medija. Ova prilika je iskorištena i za prezentaciju ostalih projekata Agencije PREDA-PD namjenjenih poboljšanju stručnog obrazovanja, u kojima pored Mašinske i Poljoprivredno-prehrambene, učestvuje i Elektrotehnička škola iz Prijedora, u kojoj je otvoren kabinet za automatsku regulaciju i optičke komunikacije, ukupne vrijednosti od oko 30.000,00 KM. Mašinska škola i Agencija PREDA-PD su kroz dva manja projekta obezbjedili uređaj za brzu izradu prototipova (tzv. 3D printer) u vrijednosti od preko 14.000,00 KM i 10 licenci za specijalizovani softver SolidWorks i obuku školskog kadra za njegovo korištenje.

S obzirom da Mašinska škola i Elektrotehnička škola ove godine proslavljaju 45 godina rada, ovim događajem je obilježen i taj značajni jubilej.

Svi projektu koje Agencija PREDA provodi  u saradnji sa školama i drugim partnerima koji su vezani za funkcionisanje tržišta rada imaju za cilj povećanje kvaliteta obrazovanja, prvenstveno praktičnog dijela što direktno utiče na konkurentnost radne snage na tržištu rada.

Ukupna vrijednost projekta „Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja“ – DELICE iznosi 116.042,91 EUR od čega Evropska unija finansira 81,18 % ili 94.202,03 EUR, dok preostali dio finansiraju partneri na projektu.

 

Izvor: DELICE tim