????????????????Rješenjem Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, odnosno Zavoda za obrazovanje odraslih RS, JU Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor se akreditovala za provođenje četiri programa za sticanje srednje stručne spreme i pet programa za osposobljavanja za određene poslove. Akreditovanje javnih obrazovnih ustanova za provođenje javno – važećih programa je jedna od najvažnijih aktivnosti planiranih projektom „Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje zapošljavanja i konkurentnosti“.

Akreditovana zanimanja su: poljoprivredni tehničar, voćar-vinogradar, cvjećar-vrtlar i pekar koje će škola provoditi u skladu sa brojem zainteresovanih polaznika. Programi osposobljavanja za koje se škola akreditovala su programi osposobljavanja za poslove voćara, pekara, pčelara, plasteničke proizvodnje i za proizvođače rasada povrća i cvijeća. Da bi se obezbijedila adekvatna praktična nastava budućim polaznicima, škola je radila na unapređenju uslova za izvođenje praktične nastave i sada raspolaže sa potrebnom mehanizacijom i opremom i sarađuje sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača i voćara. U cilju obezbjeđenja kvalitetnog obrazovanja u oblasti pčelarstva, škola je potpisala Sporazum o saradnji sa Udruženjem pčelara „Prva pčela“ iz Prijedora. Polaznici osposobljavanja za poslove pčelara će imati mogućnost da dio praktične nastave provedu u profesionalno opremljenim pčelinjacima članica ovog udruženja.

Škola će u narednom periodu raspisivati konkurse za upis polaznika za svako navedeno zanimanje ili program osposobljavanja dok će prije samog konkursa organizovati info dane u cilju informisanja  potencijalnih polaznika o prednostima i mogućnostima pohađanja jednog od akreditovanih programa.

Projekat „Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja“ – DELICE, koji finansira EU, provodi Agencija PREDA-PD u saradnji sa partnerima – Mašinskom školom Prijedor, Poljoprivredno-prehrambenom školom Prijedor, Zavodom za zapošljavanje RS – filijala Prijedor, Područnom privrednom komorom Banja Luka – kancelarija Prijedor, Zanatsko-preduzetničkim udruženjem Prijedor i Klasterom drvoprerađivača „DRVO-PD“.

Ukupna vrijednost projekta „Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja“ – DELICE iznosi 116.042,91 EUR od čega Evropska unija finansira 81,18 % ili 94.202,03 EUR, dok preostali dio finansiraju partneri na projektu.

 

Izjave možete pogledati ovdje.

Izvor: DELICE tim