googleGoogle je već godinama jedna od najboljih i najpoželjnijih kompanija za rad. Kolika je navala za zaposlenjem u ovoj kompaniji najbolje govori podatak otkriven u knjizi ‘How Google Works’ prema kojem Google nekada u jednoj sedmici primi čak 50 hiljada biografija kandidata koji su zainteresovani za rad u kompaniji.

Googleovci samo mali broj njih na kraju pozovu na intervju, a na Business Insideru otkrili su koji su to specifični kriteriji koje u ovoj kompaniji traže od svih potencijalnih zaposlenika.

Svako ko želi biti “Googleovac” tako mora zadovoljiti ova četiri kriterija:

1) Vodstvo

Ova je karakteristika vjerovatno najvažnija te na intervjuu za posao kandidati moraju dokazati svoje liderske sposobnosti i objasniti kako su u prošlim kompanijama vodili timove i projekte. Ekipa iz Googlea želi saznati kako su se ponašali u različitim situacijama i na koje su sve načine uspjeli mobilizirati kolege i ostale zaposlenike da što uspješnije riješe zadatke.

2) Znanje

Nije bitno samo dobro poznavanje jednog područja, već Googleovci traže osobe sa širokim znanjem i strašću koji će morati ‘rasturati’ na svim pozicijama koje će im biti dodijeljene. Bitno je imati znanje i iskustvo kako bi mogli ostvarivati savršene rezultate u svojim (potencijalnim) budućim ulogama u kompaniji.

3) Način razmišljanja

Ako želite raditi u Googleu, morati znati rješavati probleme. Eric Schmidt kaže kako njih ne zanimaju previše ocjene koje su kandidati postigli tokom školovanja, već ih zanima način na koji razmišljaju. Tokom razgovora za posao oni kandidatima postavljaju specifična pitanja putem kojih mogu saznati način na koji te osobe razmišljaju i rješavaju probleme.

4) “Googleyness”

Kandidati moraju ispunjavati još jedan kriterij koji je teško objasniti, a to je ‘Googleyness’ – takvi kandidati su uvijek spremni na akciju i saradnju s kolegama te je velika vjerovatnost da će uspjeti u Googleu.

Izvor: studomat.ba