trazeni posloviU poređenju sa ostatkom Evrope, Bosna i Hercegovina se nalazi na šestom mjestu zemalja čiji su radnici najspremniji na život i rad u inostranstvu
 
Njemačka i Austrija najpoželjnije destinacije za rad
Više od 78% ispitanika iz Bosne i Hercegovine je spremno živjeti i raditi u inostranstvu, pokazuju rezultati istraživanja provedenog od strane Boston konsultantske grupe (BCG), vodeće svjetske konsultantske kuće, te grupacije vodećih portala za zapošljavanje u svijetu – Network, čiji je član i Posao.ba – vodeći portal za zapošljavanje u BiH.
U poređenju sa ostalim zemljama Evrope, stanovnici BiH su na šestom mjestu prema spremnosti za rad u nekoj drugoj zemlji. Holandija je na prvom mjestu, čijih 94% ispitanika je pozitivno odgovorilo na ovu tvrdnju, a drugo i treće mjesto zauzimaju Francuska (94%) i Poljska (85%).
Od zemalja iz regiona, radnici iz Hrvatske su na petom mjestu sa 80%, a radnici iz Srbije na desetom mjestu sa 77% ispitanika koji bi bili spremni raditi u inostranstvu.
Najpoželjnije zemlje za rad
Ispitanici iz Bosne i Hercegovine su izabrali Njemačku kao najpoželjniju zemlju za život i rad(72%), zatim Austriju (60%), te Švicarsku (59%).
Skandinavske zemlje također visoko kotiraju kao poželjne destinacije, pa se tako za Švedsku izjasnilo blizu 50% ispitanika, a u Norveškoj bi bilo spremno raditi 41% ispitanika iz Bosne i Hercegovine.
Kada su u pitanju zemlje arapskog svijeta, njih su ispitanici ocijenili kao nešto manje atraktivnima, pa se tako za Katar opredijelilo 20% ispitanika, Saudijsku Arabiju 17%, a u Kuvajtu bi bilo spremno raditi 12% ispitanika iz BiH. U istraživanju su najslabije ocijenjene zemlje Afričkog kontinenta.
Podsjećamo, u globalnom poretku istraživanja, najatraktivnijim zemljama za život i rad ispitanici su ocijenili Sjedinjene države (49%), dok su sljedeće najpoželjnije destinacije Velika Britanija i Kanada, koje je navelo 37% i 35% ispitanika.
Istraživanje se dotaklo i motivacijskih faktora u radnom okruženju, pa je tako bh. radnicima najvažnija sigurnost radnog mjesta (9,45 od maksimalnih 10 poena). Finansijsku stabilnost i osjećaj da poslodavac cijeni njihov rad, ispitanici su pozicionirali na drugo i treće mjesto prema važnosti. Kao najmanje bitnima, ispitanici su ocijenili dobar work-life balans, privlačnu fiksnu platu i izazovne radne zadatke. 
Ovakvi rezultati su poprilično različiti od onih na globalnom nivou, gdje su u ukupnom poretku svih 189 zemalja učesnica istraživanja, ispitanici naveli opšte zadovoljstvo radnim mjestom, odnose sa kolegama i dobar work-life balans kao tri najvažnija faktora motiviranosti radnika.
Uzorak istraživanja
U istraživanju je učestvovalo 1,216 ispitanika iz Bosne i Hercegovine. Više od 65% ispitanika je iz dobne skupine 21-34 godine, dok je druga najbrojnija dobna skupina ispitanika između 35 do 44 godine. Distribucija ispitanika prema spolu je bila gotovo ravnomjerna, pa je tako u istraživanju učestvovalo 51% ženskih i 49% muških ispitanika iz BiH.
O Boston konsultantskoj grupi 
Boston konsultantska grupa (BCG) je globalna konsultantska kuća i svjetski vodeći savjetodavac na polju menaždmenta i poslovne strategije. Osnovana 1963. godine, BCG je privatna kompanija sa 81 uredom  u 45 zemalja svijeta.  Za više informacija posjetite bcg.com.
O Network-u
The Network je globalna alijansa više od 50 vodećih sajtova za zapošljavanje, posvećenih pronalaženju vodećih talenata u preko 130 zemalja. Osnovan 2002 godine, Network je postao globalni lider u online regrutovanju, sarađujući sa preko 2,000 svjetskih korporacija. Sajtovi za zapošljavanje u sklopu alijanse privlače preko 200 miliona pojedinačnih posjetioca mjesečno. Za više informacija posjetite www.the-network.com.
O Posao.ba
Posao.ba je vodeći portal za zapošljavanje u BiH. U martu 2014. godine Posao.ba je proslavio 14 godina uspješnog rada. Zajedno sa grupom web portala: www.edukacija.posao.ba, www.plata.ba  i www.bizoo.ba, dio je kompanije Kolektiv d.o.o, koja nudi širok spektar usluga: on-line i off-line regrutiranje kandidata, edukaciju, trening i staff leasing, branding poslodavaca, upravljanje projektima, business event management, HR consulting i upravljanje karijerom.
Izvor: posao.ba