sta moram da znam o biznis planuTržištu rada i dalje su potrebni IT stručnjaci, inženjeri mašinstva, menadžeri i ekonomisti, a posla imaju i profesori stručnih predmeta, trgovci i NK radnici s iskustvom.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS najviše je oglašenih poslova u oblasti obrazovanja. Najčešće traže profesore stručnih predmeta i praktične nastave u srednjim školama, te nastavnike razredne nastave u osnovnim školama. Prema riječima Miroslava Vukajlovića, direktora agencije „Spektar“, poslodavci su ove godine najviše tražili radnike u proizvodnji, menadžere i stručnjake specijaliste različitih profila.
„Od konkretnih zanimanja najčešće su traženi inženjeri mašinstva, ekonomisti, menadžeri, IT stručnjaci, trgovci, ali i NK radnici“, dodaje Vukajlović.
Iz ove agencije navode da se nerijetko dešavaju i slučajevi da za određene pozicije nemamo kvalifikovanih radnika. To su uglavnom poslovi „novije generacije“, za čije vršenje su potrebne različite vještine i znanja.
„Radi se o poslovima upravljačke prirode, kao i o poslovima za koje su potrebna specijalistička znanja iz pojedinih oblasti, a koja se na ovim prostorima ne mogu steći, tj. naučiti“, smatra Vukajlović.
Iz agencija za posredovanje u zapošljavanju navode da poslodavci u prvi plan kod izbora radnika ističu radno iskustvo, stečena znanja, a često i same karakterne osobine kandidata. 

Izvor: capital.ba