unosni poslovi buducnostiNJUJORK, Pojmovi „urbani poljoprivrednik“, „upravljač bespilotne letjelice“ ili „dizajner otpada“ nisu plod mašte autora popularnih romana naučne fantastike.

Naime, to su nazivi profesija koje će biti veoma tražene u budućnosti.
I to ne tako dalekoj, ako je suditi po tvrdnjama dobrih poznavalaca tehnološkog razvoja. Oni, naime, smatraju da je već započeo proces nastanka najmanje pet novih profesija koje će u budućnosti biti veoma tražene.
– Urbani poljoprivrednik – To je nova vrsta stanovnika velikih gradova koji se uz pomoć moderne tehnologije bave uzgojem poljoprivrednih proizvoda u urbanom okruženju, na zidovima i krovovima oblakodera od čelika i stakla, ili duboko pod zemljom u betonskim bunkerima.

– Upravljač bespilotne letjelice – Prema procjenama stručnjaka Američke federalne vazduhoplovne agencije, do 2018. godine svjetskim nebom će patrolirati čak 30.000 ovakvih letjelica, a to znači da će biti mnogo posla za one koji umiju njima da upravljaju.

– Dizajner otpada – U razvijenim zemljama recikliranje otpada je odavno unosan posao. Ali, stručnjaci smatraju da će se do 2030. godine razviti i proizvodnja ukrasnih predmeta i odjeće od recikliranog materijala, pa budući dizajneri ne treba da brinu.

– Arhitekta i pejzažista virtuelne stvarnosti – Ko kaže da virtuelne naočari Oculus Rift treba da služe samo za igranje igrica? Arhitekta Džon Bručud koristi ih u izradi realističnih 3D crteža kada radi na restauriranju oštećenih zidnih ukrasa. On smatra da će ova i slične nove tehnologije pomeriti granice arhitekture i omogućiti njegovim kolegama da kreiraju veštačke pejzaže u kojima ćemo u bliskoj budućnosti moći da uživamo ne ustajući iz udobne fotelje u našem domu, prenose agencije.

Izvor: capital.ba