ucenje preko telefonaU trenutku kada je broj mobilnih telefona premašio ukupan broj ljudi u svetu, i škole počinju da zauzimaju svoje mesto na platformama mobilnih uređaja i postaju „pokretne”.

Da je ovakav trend u svetu što se tiče obrazovanja u skladu sa novim očekivanjima učenika, pokazuju i nova istraživanja. Više od dve trećine studenata zainteresovano je da uči putem svojih smart telefona, pokazalo je istraživanje koje je nedavno objavio portal Sciedu.ca, a čak 70% studenata je ocenilo da im učenje preko mobilnog telefona povećava želju i motivaciju za učenjem!

Studenti su takođe naveli da to samoinicijativno rade, čak i kada im učenje uz pomoć mobilnih uređaja nije omogućeno u školi koju pohađaju.

Kako izgleda učenje preko telefona?

Korišćenjem telefona ili tableta za učenje, nastavni materijali su dostupni na jedan klik – pristupanje lekcijama i multimedijalnim sadržajima, kao i preuzimanje materijala za učenje, moguće je u svakom trenutku, gde god da se student nalazi.

Ovakvo učenje budućnosti savršeno odgovara onima koji su u pokretu, koji su već zaposleni ili puno putuju. Zadatke i testove, na primer, oni mogu rešavati dok su u putu ili jednostavno – kada za to dobiju ideju ili inspiraciju.

Aplikacije za učenje donele su još neke promene koje ranije nisu bile moguće. Studenti sada mogu da „zavire” u učionicu kada god požele. Sva predavanja koja se održavaju u učionici njihove škole mogu da prate uživo, gde god da se nalaze, ali i da aktivno učestvuju u nastavi. Iako su kilometrima daleko, oni mogu postavljati pitanja, komentarisati, gledati i slušati primere koje predavači pokazuju…

Prvi put ovakav način učenja preko telefona dostupan je i u Srbiji. Dve obrazovne ustanove – ITAcademy i BusinessAcademy napravile su Android mobilnu aplikaciju koja omogućava polaznicima da njihove obrazovne programe pohađaju preko mobilnih uređaja (telefona ili tableta). Android aplikacija ITAcademy i BusinessAcademy može se besplatno preuzeti i testirati na sledećem linku.

Ovakve edukativne aplikacije omogućavaju da studenti uvek budu u kontaktu sa svojim predavačima i kolegama. Na sva pitanja u vezi sa nastavom predavači mogu da odgovaraju u kratkom roku, kada im to najviše odgovara, a čak se mogu organizovati i redovne onlajn konsultacije ili grupne chat sesije.

Jedna od glavnih prednosti ovakvog onlajn učenja uz pomoć aplikacija je to što studentima štedi vreme, a istovremeno dobijaju sve potrebne informacije. Poruke, vesti, instrukcije za učenje, priručnike i obaveštenja oni mogu od svoje škole i studentske službe da dobijaju direktno na svom mobilnom telefonu ili tablet uređaju.

Koliko ovakvo učenje prati trendove u oblasti obrazovanja pokazuje i činjenica da će do kraja ove godine preko trećinu radnika u kompanijama činiti oni rođeni na prelazu iz starog u novi milenijum, takozvani „Mobile Millenials”. To je generacija koja je navikla da sve radi preko telefona, pa i da uči i usavršava se.

Škola koja se može pohađati i završiti preko tableta ili mobilnog telefona postaje sve izvesnija budućnost. Ovakav koncept školovanja će se izuzetno lako uklopiti u zahteve modernog načina života, gde su svi neprestano u pokretu i sve postaje dostupno u svakom trenutku.

Izvor:B92