hvalite zaposleneBeni Lujis govori šest jezika i autor je knjige “Tečno za tri mjeseca: Kako svako bilo kojih godina može da govori bilo koji jezik bilo gdje na svijetu”. 

Naslov govori sve, Beni vjeruje da uz pravi pristup i dovoljno vježbe svako može da nauči strani jezik za samo tri mjeseca, piše Business Insider.
 
Ovo su njegovi savjeti koji će vam pomoći da u tome uspijete.

1. Govorite naglas stranim jezikom od prvog dana


Početnici ne treba da se boje da će nešto pogrešno izgovoriti ili kako će loše zvučati. Najvažnije je da odmah počnete da govorite naglas.

2. Prvo naučite praktične fraze

Prvo naučite jednostavne fraze sa kojima ćete moći da komunicirate o osnovnim potrebama.

“WC gdje” možda ne zvuči elokventno, ali je razumljivo i kasnije će vam pomoći u svladavanju pravilnih rečenica.

3. Zaboravite učenje tačne gramatike

Ovaj savet vezan je uz prethodni. U početku nije bitno da pravilno koristite gramatiku stranog jezika jer će ta pravila kasnije biti usvojena.

4. Vježbajte jezik sa izvornim govornikom preko Skajpa

Lujis tvrdi kako su internet i Skajp jedan od najboljih alata za učenje. Korištenjem ovih besplatnih usluga izvorni govornik engleskog jezika iz SAD-a može razgovarati izvornim govornikom bilo kojeg stranog jezika na svijetu.

5. Slušajte lokalne radio stanice

U potpunosti uronite u strani jezik slušajući lokalne radijske stanice koje ga koriste u svom programu. Lujis za to preporučuje “TuneIn”, online bazu radijskih stanica štom svijeta.

6. Vježbajte jednominutni uvod o sebi

Uz pomoć izvornog govornika napišite i naučite jednominutni uvod o sebi. Ovo je brzi način učenja jednostavnog vokabulara i fraza.

7. Izbjegavajte generičke kurseve


S obzirom da je u početnoj fazi učenja najbitniji personalizirani feedback, Lujis ne preporučuje upisivanje generičkih tečajeva stranih jezika koji previše generaliziraju i ne pomažu početniku. Umjesto toga na internetu možete da potražite besplatne alate za učenje kao što su “Duolingo” i “italiki”.

8. Spremno odvojite puno vremena za vježbanje


Ljudi koji su voljni da uče jezik svakodnevno u nekoliko mjeseci mogu steknu zavidno znanje.

9. Ne težite savršenstvu

Početnici često naiđu na probleme jer odmah žele da dosegnu fazu savršenog znanja i razočaraju se kad u tome ne uspiju. Ne pokušavajte da budete savršeni i neka vam greške ne predstavljaju neugodu.

 

Izvor: praksa.info