pametni ili neJoš uvijek verujete da inteligencija predstavlja genetsku predispoziciju sa kojom se rađate i koja se ne mijenja tokom života? Griješite. Na inteligenciji se može “raditi”, svakog dana, tokom čitavog života.

1. Pametnije koristite vrijeme provedeno on-line

Ne mora se svaka pauza pretvoriti u besomučno prelistavanje društvenih mreža ili tabloida, gledanje smiješnih video snimaka na YouTube-u ili fotografija slatkih životinjica. Daleko od toga da se ne smijete razonoditi na ovaj način, ali isto tako možete s vremena na vrijeme svoje on-line vrijeme iskoristiti i na neki drugi način. Ukoliko ste već “zavisni” od društvenih mreža, pretvorite svoj nalog u pravu malu enciklopediju znanja, vjerujte moguće je. Partite stranice koje se bave temama od interesa, pročitajte zanimljive tekstove koje pronađete, odgledajte neki zanimljiv i edukativan video. Ovakva aktivnost neće vam oduzimati puno vremena, šta više nećete ni primjetiti da ste to vrijeme utrošili zapravo na učenje i sticanje nekog novog znanja.

2. Zapišite ono što ste naučili

Sve češće se susrećemo sa savjetima da zapisujemo ono šta smo naučili. To ne moraju biti dugi tekstovi, već možemo napraviti par bilješki o temi i informacijama koje smo upravo čuli i koje želimo da zapamtimo. Na taj način informacije ćemo lakše zapamtiti a ukoliko se pak desi da iste zaboravimo, bilješke će nam olakšati da ih se prisjetimo. Ova metoda može vam znatno olakšati na primjer učenje stranih jezika. Dok gledate neki film ili serijski program, zapisujte riječi i izraze koji su vam nepoznati a koje biste željeli da zapamtite.

3. Napravite listu urađenih stvari

Stalno vas savjetuju da pravite liste stvari koje morate završiti tog dana, nedjelje, mjeseca. Zašto ne biste napravili i listu urađenih stvari, obaveza koje ste uspješno ispunili. Inteligencija u mnogome zavisi i od vašeg stave, samouvjerenosti i zadovoljstva, zato pomozite sebi da se osjećate zadovoljno i ispunjeno. Kada pogledate listu svih onih dostignuća koja ste ostvarili i obaveza koje ste riješili osjetićete momentalan podstrek da nastavite u istom duhu.

4. Igrajte igrice

Ne dozvolite da vas stalna upozorenja kako su igrice opasne po djecu i mlade u potpunost pokolebaju i udalje od ove razonode. Zapravo nisu sve igrice štetne. Nećemo ovdje razmatrati detalje ovih tvrdnji, jednostavno igranje igrica ima i svoje prednosti. Osim toga što predstavljaju odličan način da “odmorite mozak” nakon nekoliko sati učenja, igrice razvijaju i brojne vještine i reflekse. Bilo da se radi o video igricama ili različitim društvenim igrama, one će vam pokrenuti vijuge i natjerati vas da razmišljate.

5. Okružite se pametnim prijateljima

Znate onu izreku “S kim si, takav si”? upoznajte neke pametne mlade ljude, trendsetere, lidere, inicijatore, oni vam mogu pomoći i podstaći vas da se pokrenete i vi postanete aktivni. Uživajte u društvu osoba koje zaista imaju šta pametno da vam kažu i iskoristite tu priliku da naučite nešto novo.

6. Čitajte, čitajte, čitajte

Ovo nije ništa novo, ali čitanje je zaista jedan od ključnih faktora. Sve opcije su otvorene. Ne morate naravno čitati isključivo najnovija istraživanja iz oblasti metafizike dok studirate jezike ili informacione tehnologije, čitajte bilo šta, ono što vas interesuje. Bitno je samo da čitate i istražujete, da otkrivate nova znanja i informacije iz oblasti koja vas interesuje. Čitajte romane, naučnu fantastiku, pjesme, čitajte magazine, časopise, stripove, čitajte reklame na putu do fakulteta, čitajte menije u kafićima. Bitno je da čitate!

7. Objasnite nekome nešto

Mi volimo da se pozivamo na onu Ajnštajnovu rečenicu da ukoliko ne možemo nešto da objasnimo jednostavnim riječima tako da nas svi razumiju, onda zapravo mi sami to ne razumijemo. Najbolji način da provjerite i da se uvjerite da ste nešto zaista razumjeli i usvojili jeste upravo da to pokušate nekome da objasnite. Pokušajte da bratu ili sestri, prijateljima koji ne studiraju isti fakultet kao vi objasnite neku materiju koju ste upravo naučili, ukoliko uspijete da im jednostavnim jezikom i sa razumijevanjem to objasnite, možete reći da ste neko gradivo zaista razumjeli i utvrdili. Više od toga, te informacije ćete teže zaboraviti i biće vam lakše da to znanje nadogradite vremenom.

8. Uradite nešto nasumično

Položili ste sve ispite u ovom roku ii mate malo slobodnog vremena na raspolaganju, iskoristite to vrijeme i uradite nešto sasvim neočekivano. Nikada niste razmišljali o tome da krenete na kurs fotografije, da počnete da trenirate, da odete na rafting… uradite to već danas.

9. Naučite strani jezik

Jedan od najboljih načina da “pokrenete” svoj mozak jeste da naučite strani jezik. To ne znači da morate odmah tečno progovoriti jezik, krenite postepeno da učite neki jezik koji ste oduvijek željeli da naučite. Iskoristite i prednost internet i pronađite neki od servisa koji vam omogućavaju da jezik vježbate i učite on-line.

10. Dajte sebi malo vremena

Živimo, učimo, radimo 100 na sat i tako 24 sata, svakog dana, 365 dana u godini. Dozvolite sebi malo da predahnete. Potrebno vam je vrijeme da odmorite i da omogućite vašem mozgu da procesuira sve informacije koje primi u toku jednog dana.

 

Izvor: mladi.info