EQ i IQFreelancing je metoda zarađivanja novca na internetu. Ovisi isključivo o vještinama, sposobnostima i iskustvu osobe. Freelance način rada podrazumijeva samostalan i neovisan rad za klijenta. Rad se zasniva na privremenom Ugovoru o radu ili Ugovoru o autorskom djelu.

Freelancer je samozaposleni radnik, osoba koja nije dugoročno vezana za jednog poslodavca i istovremeno može raditi za više njih. Ovisno o svojim interesima i znanjima, freelancer uzima projekte za određenu firmu, te se obvezuje isporučiti ih u roku. Čim je njegov posao završen, on dobija platu za obavljen rad i prelazi na novi projekt.

Neki od poslova u kojima je freelancing najčešći: prevođenje, novinarstvo, lektura, programiranje, web dizajn, grafički dizajn, video produkcija, muzika, multimedija, konzalting, uređivanje fotografija, planiranje događaja, priprema projekata, uređivanje tekstova, pisanje reklama i slogana i sl.

Dopada vam se svijet freelancinga? Postanite uspješan freelancer!

1. Odaberite svoju profesiju

Danas gotovo svako zanimanje može biti outsource-ano.Naprimjer, ako ste dobar pisac, onda te vještine imaju potencijal za razvoj karijere kao freelance pisac. Nemojte biti paralizirani predrasudama kako nemate potrebne vještine ili iskustvo – iznenadili biste se s koliko malo iskustva možete započeti novu karijeru.

2. Stvorite brand

Ako planirate uspjeti u svijetu freelancinga, morat ćete stvoriti snažan brand koji vas razlikuje od konkurencije. Vaš brand je vaš identitet (tj. vaše web stranice, bloga i društvenih medija). Naprimjer, kao grafički dizajner možda se odlučite specijalizirati za izradu vizualnog identiteta. Ovaj oblik specijalizacije učinit će vas privlačnijim te će vam dati veće šanse za uspjeh.

3. Izgradite portfolio i listu preporuka

U svijetu freelancera nema ograničenja kada je u pitanju diploma ili poznanstava. Poslodavce, u većini slučajeva, zanima jedino šta ste napravili u prošlosti, odnosno vaši radovi. Stoga, ako ste dobri u onome što radite i možete  pokazati svoje vještine kroz kvalitetan portfolio i pozitivne izjave poslodavaca, imate šanse za uspjeh.

Ali kako napraviti portfolio ako nemate iskustva? Napravite svoj portfolio tako da u početku radite za manje novca, katkad i besplatno, samo u slučajevima kvalitetnog poslodavca, dok ne skupite dovoljno iskustva da možete prezentirati svoje vještine poslodavcima.

4. Početak prijava

Ako imate potreban portfolio i listu preporuka možete se početi prijavljivati na poslove. Najpoznatiji svjetski freelance servisi trenutno su freelancer.comElance  i Odesk.

Postoje mnogi drugi web servisi za freelancing, ali ovi su trenutno s najvećim brojem korisnika.

5. Prijavite se na što više poslova

Naposljetku, osiguravanje samostalne karijere kao freelancer je igra brojeva – što više kontaktirate potencijalnih poslodavaca, veća je vjerojatnoća da ćete dobiti posao. To je jednačina koju trebate imati na umu. Ako imate potrebne vještine i stvorite kvalitetan brand, nema razloga da ne možete uspjeti u svijetu freelancinga, kao i mnogi drugi koji su uspjeli prije vas.

 

Izvor: mladi.info