vjezbe koje jacaju intelektFakultetska diploma vam može povećati šanse za zarađivanje više novca, ali ne morate nužno biti zadovoljni poslom koji radite. Business Insider i CareerBliss donose listu deset najsretnijih poslova.

CareerBliss je sastavio popis na osnovu mišljenja dostavljenih od strane stručnjaka između oktobra 2013. i oktobra 2014. godine. Radnici su ocijenili svoja radna mjesta na osnovu deset faktora koji utiču na sreću na skali od 1 do 5: odnos sa svojim šefom; odnos sa svojim saradnicima; radno okruženje; poslovni resursi; naknada; mogućnosti napredovanja; kultura kompanije; ugled kompanije; dnevni zadaci i nadzor nad radom na dnevnoj bazi.

CareerBliss je kombinovao te brojeve i dobio prosječnu ocjenu sveukupne sreće za svaki posao i sortirao rezultate po zahtjevima obrazovanja kako bi utvrdio najsretnije poslove koji ne zahtijevaju fakultetsku diplomu.

Interesantno, posao preduzetnika se pojavio na vrhu liste.

– Mnogi osnivači danas najuspješnijih firmi nemaju fakultetsku diplomu, a našli su sreću i uspjeh, kaže Heidi Golledge predstavnica CareerBlissa.

– Mnogi od naših korisnika na CareerBlissu imaju posao koji pokriva njihove račune, a provode noći i vikende za izgradnju vlastite firme kako bi dodatno zaradili novac radeći nešto što ih čini sretnim, dodaje predstavnica CareerBlissa.

Želite biti sretni na radnom mjestu? U nastavku pročitajte koji su to najsretniji poslovi za koje vam nije potrebna fakultetska diploma.

  1. Preduzetnik
  2. WordPress programmer
  3. Voditelj poslovnog razvoja
  4. Predstavnik službe za korisnike
  5. Montažer (video)
  6. Fotograf
  7. Menadžer za društvene medije
  8. Tehničar za popravku uređaja

 

Izvor: studomat.ba