brendSamopouzdanje – magično osjećanje koje vas, u zavisnosti od niova koji posjedujete, čini ili moćnim ili uplašenim, neprimjetnim. Vjera u sebe nije važna samo u privatnom životu, kada ste okruženi ljudima koje dobro znate ili onima koje usput upoznajete, već i u svijetu biznisa – kada treba da očarate i “kupite” ljude sa kojima, i za koje, radite. Ne dozvolite da vam manjak samopouzdanja pokvari odnose u društvu, utiče na vas intimni i profesionalni život, niti da vas spriječi u velikim planovima i odlukama. Nabacite osmjeh na lice, držite siguran korak i prodoran pogled, ali prije svega, istrenirajte sebe iznutra! Osjetite, zaista, koliko vrijedite i drugi će vas zbog toga više cijeniti i uvažavati.

Life coach Nancie Vito savjetuje vas kako da izgradite ili poboljšate samouvjerenost u samo 5 koraka:

1. Izađite iz svoje “zone komfora”

Kada radite stvari koje mislite da ne možete, vaša zona udobnosti nastavlja da se širi. Čak i da počnete sa malim stvarima promjene svakog dana – ti postupci će dovesti do nečeg većeg. Preuzmite inicijativu i postanite nezaustavljivi u svojim misijama.

2. Priznajte svoje strahove

Strah je normalan i prirodan. Poenta je ne dozvoliti strahu da vas oslabi ili pobjedi. Prepoznavanje svoje strahove neće dovesti do toga da se ispolje, već će govoriti o vama kao zreloj i svjesnoj osobi. Napravite plan, napišite čega se plašite i šta ćete uraditi da ublažite te strahove, a potom pređite u akciju.

3. Oslobodite se perfekcionizma

Težnja da budete savršeni, može izazvati sumnje u vama. Preterano razmišljanje i opterećivanje može dovesti do istog rezultata. Dopustite sebi greške, jer su se one sastavni dio odrastanja i sazrijevanja.

4. Pronađite ono što u vama budi sigurnost

Nancie Vito je, u radu sa klijentima, došla do zaključka da se samopouzdanje ne tiče samo psihe, već i fizičkog izgleda. Preporuka je da radite stvari prilikom kojih se osjećate da ste lijepi, u centru pažnje, bitni i primjećeni… Taj osjećaj u vama može probuditi dobra pjesma u kolima dok vozite, izlazak, trening i slične aktivnosti.

5. Budite svoji

Zapamtite, ne možete da kontrolišete niti zadovoljite sve. Ako upitate 30 ljudi šta misle o vama, velike su šanse da naiđete na 30 različitih stavova. Ne vezujte se za to šta druge misle ili govore o vama, već pronađite svoj lični stil – u svakom smislu – koji vam odlično pristaje i slijedite ga u potpunosti. Samo na taj način, bićete potpuni svoji, sigurni u sebe, svoje ponašanje, riječi, odluke, planove, način odjevanja, društvene aktivnosti.

Izvor: praksa.info