ucenje preko telefonaDa li biste upisali neki online kurs ili možda studije online? Još uvek ste nepovjerljivi prema ovakvom vidu edukacije? Ali sasvim sigurno možemo reći da ste bar jednom tokom studija koristili Kobson ili vaš fakultet poseduje studentski portal gdje možete preuzeti materijale za vježbe ili pogledati rezultate ispita. Zar princip nije isti? I dalje nemate povjerenje u online studije?

Bilo da govorimo o besplatnim kursevima koji vam mogu pomoći u usavršavanju ili online studijama, ovakav vid edukacije ima svoje prednosti i mane. Ali pre nego što odlučite da u potpunosti odbacite online edukaciju, pokušajmo da razjasnimo koje su to prednosti koje vam online učenje nudi:

1. Veliki izbor programa i kurseva: Možda kod nas ovaj princip nije još uvijek zastupljen u mjeri u kojoj je to slučaj u Evropi i svijetu, ali ukoliko se odlučite da diplomu i znanje stičete na nekom inostranom univerzitetu, među opcijama će se sigurno nalaziti i mogućnost studija putem interneta. Na vama je da se odlučite da li želite dodatno da usavršite svoje kompetencije ili da steknete diplomu za studije u trajanju od jedne godine do punih petogodišnjih studija. Nakon završenog programa dobićete sertifikat, odnosno diplomu kao potvrdu da ste pohađali kurs, tj. studije.

2. Niža cijena troškova: Jedan od faktora zbog kojeg ćete se možda odlučiti za online studije jeste niža cijena troškova. Online programi su uvek jeftiniji od pune školarine, a pri tome bićete oslobođeni i izvjesnih dodatnih troškova. Ukoliko se opredjelite da se usavršavate uz neki besplatni kurs, bićete više nego na dobitku.

3. Fleksibilnost: Online kursevi i studije savršeno su rješenje za sve one koji nemaju mnogo vremena na raspolaganju za dodatno usavršavanje. Ukoliko ste zaposleni i dnevne obaveze vam ne dozvoljavaju svakodnevni odlazak na predavanja i vježbe, online kursevi su pravo rješenje za vas. Fleksibilno vrijeme i dostupnost 24 sata dnevno zasigurno će vam olakšati učenje. Materijali za učenje i snimljena predavanja biće vam dostupna u svakom trenutku, te im možete pristupati onda kada vama to najviše odgovara, na taj način online učenje predstavlja najbolje rješenje za studente koji pokušavaju da usklade radne i fakultetske obaveze.

4. Sami određujete raspored i tempo koji vama odgovaraju

Online edukacija vam omogućava da sami napravite raspored koji vama odgovara kao i da sami diktirate tempo rada koji će biti prilagođen vašim svakodnevnim obavezama. Bilo da ste zaposleni ili imate neke druge obaveze koje vam onemogućavaju klasične studije, prilagodljivost rasporeda biće više nego korisna.  E-učionica nema radno vrijeme, otvorena je 24 sata dnevno, što vam omogućava najefikasnije moguće korišćenje vremena.

5. Top svjetski predavači

Nikada nište ni pomišljali da biste mogli studirati na nekom prestižnom univerzitetu, ili na primjer pratiti predavanja sa MIT-ja ili Jejla? Sada je to više nego moguće uz online edukaciju. Upravo cilj i ideja koja leži u online procesu edukacije jeste da vrhunske sadržaje najpoznajtijih predavača učini dostupnima svima i omogući lakše i bolje usavršavanje bez obzira na to da li ste u mogućnosti da studirate u inostranstvu ili ne.

6. Učinkovitost

Online edukacija je učinkovita, a to je pokazalo i nedavno istraživanje koje je pokazalo kako su polaznici online edukacijskih kurseva pokazali bolje rezultate od svojih kolega iz tradicionalnih učionica.

7. “Lifelong” učenje

Poznata je ona Mikelanđelova izreka: “I’m still learning!” To je stav koji bi svi trebalo da prihvatimo, čovjek se uči dok je živ, naročito u današnjem svijetu u kojem ćete lako ispasti iz koloseka. Nova znanja i vještine moramo konstantno usvajati, pa se tako naše usavršavanje ne može i ne sme završiti onog dana kada dobijemo fakultetsku diplomu. Bilo da ćete se usavršavati iz sopstvene želje ili iz potrebe, online kursevi i studije omogućavaju vam upravo to, dodatno obrazovanje na dohvat ruke u svakom trenutku na svakom mjestu.

 

Izvor: mladi.info