pet stvari koje ubijaju vasu motivacijuSvako želi biti uspješan na poslu, ali šanse vam ponekad mogu smanjiti vlastite riječi. Negativne fraze koje izgovarate, koliko god vam se čine nebitne, mogu uveliko utjecati na smjer u kojem će krenuti vaša karijera. Poduzetnik i kolumnist Ilya Pozin u svom komentaru objavljenom na LinkedInu navodi sedam stvari koje uspješni ljudi nikad ne govore, odnosno koje morate izbaciti iz svog vokabulara ako želite napredovati i uspjeti.

1. To nije u opisu mog posla

Što više vremena provodite na radnom mjestu, raste vam opseg poslova i obveza, što ne mora uvijek biti loše. Međutim, kada osjetite da vam se odgovornosti nekontrolisano stavljaju na leđa, sigurno ćete doći u iskušenje da se požalite na klasičan način i počnete govoriti kako neka zaduženja ne spadaju opis vašega posla. Međutim, bolja opcija je dogovoriti sastanak sa šefom i porazgovarati s njim o vašoj ulozi u poslu i organizaciji. Bez obzira koliko ste pod stresom i pritiskom, izbjegavajte razbacivati se uobičajenom frazom koja će vas prikazati lijenim i nemotiviranim.

2. To se ne može učiniti

Ako izgovarate ovu frazu bit ćete okarakterizirani kao osoba koja brzo odustaje, a takvi se ne mogu nadati unaprjeđenju. Umjesto da u potpunosti odustanete od nekog projekta, predložite alternativne načine za izvršenje zadatka. Malo je stvari zaista nemoguće uraditi.

3. To nije moja krivica

Niko ne voli raditi s ljudima koji olako prebacuju krivicu na druge. Uostalom, pitanje je vremena kad će neko napraviti isto i vama. Preuzmite odgovornost za svoje greške umjesto da upirete prstom u druge kolege. Priznavanjem vlastitih pogrešnih poteza djelujete kao osoba s karakterom koja je spremna učiti na greškama.

4. Bit će gotovo za minutu

Ne obećavajte kako ćete nešto brzo izvršiti, ako stvarno za to nije potrebna doslovno jedna minuta. Također, izgovaranje te fraze trivijalizira vaš trud i sposobnosti.

5. Nije mi potrebna ničija pomoć

Usamljeni vukovi ne uspijevaju u korporativnom okruženju. Možda mislite da ćete moći sami napraviti neki projekt, ali timski rad je ključan u kompanijama. Dobre vođe ujedno su i dobri timski igrači, a bez te karakteristike teško da ćete se popeti na korporativnoj ljestvici.

6. To nije pravedno

Život nije pravedan sam po sebi, pa neće sve biti pravedno ni na poslu. Umjesto da se žalite, barem pokušajte pronaći rješenje za problematičnu situaciju.

7. To se tako uvijek radilo

Raditi stvari na ustaljeni način nije uvijek dobar put za vođenje biznisa. Naravno, to ne znači da morate uvijek robovati novim trendovima, ali također ne možete zabiti glavu u pijesak i čekati da se rješenje pojavi samo od sebe. Umjesto toga, pronađite kreativna rješenja za nove probleme i uvedite nešto inovativno jer to je dobar put prema višim pozicijama u kompaniji. Prilagođavanje promjenama je zaista jedini način za preživljavanje u okruženju u kojem se stalno pojavljuje neka ‘nova velika stvar’.

 

Izvor: studomat.ba