tajne mudrih ljudiKada se radi o bilo kojem poslu, sasvim je normalno da mu na početku pristupite sa malo negativnih osjećanja jer morate da sjedite i učite. No, istraživači su otkrili da ljudi koji izvršavaju svoje obaveze na vrijeme i bez odlaganja, mogu da stave osjećanja po strani i kažu sebi da ne treba gubiti vrijeme i da će se, jednom kada počnu, osjećati bolje.

Jedan od najboljih načina da efikasno učite jeste da inspirišete i motivišete sebe tako što ćete se fokusirati na proces, a ne na proizvod. Procesi se povezuju jednostavnim navikama, a navike vam omogućavaju da na vrijeme završite poslove koji moraju biti urađeni.

Kada se pojavi nešto što vam odvlači pažnju (a sigurno će se pojaviti) bitno je da istrenirate sebe da to zanemarite. Naravno, idealno bi bilo da za učenje nađete prostor u kojem nema toga što će vam odvući pažnju. Zato nam godi tišina i zato se tamo najbolje fokusiramo.

U nastavku pročitajte 7 koraka do uspjeha u školi, poslu ili u bilo kojoj životnoj situaciji:

1. Prvo uradite dio posla koji vam najteže pada.
2. Promijenite svoj stav. Naš stav prema drugim ljudima definiše njihov stav prema nama. Problem nije problem, problem je stav prema problemu. Promijenite svoj stav prema stvarima i promijenićete ishod životnih situacija.
3. Postanite više organizirani! Nije poenta u tome da radite više, nego pametnije. Manje vremena i više obaveza ne vode nužno do kolapsa sistema. Ukoliko pomno isplanirate dan, ostvarićete cilj na kraju dana.
4. Idite ka cilju bez previše osvrtanja na iskušenja, bez kojih put ka cilju ne bi ni bio tako zanimljiv. Imajte na umu, sreća prati hrabre!
5. Ipak, znajte svoje granice. Nismo svi rođeni da postanemo genijalni fizičari ili umjetnici. Umijeće života krije se u tome da pronađete jednu ili dvije stvari koje vam idu od ruke bolje nego većini i da ih razvijate do svoje definicije savršenstva.
6. Pozitivna energija i dobre vibracije okosnica su životnih radosti i uspjeha. Ukoliko želite biti uspješni, okružite se uspješnim ljudima.
7. Ne žalite se! Sjetite se priče o crnoj i bijeloj kutijici; u obe je pisalo isto – “proći će”. Budite strpljivi i ustrajni.

Potreban je 21 dan da se stvori navika. Ukoliko ovih sedam stavki vrtite naizmjenično u toku  tog vremenskog perioda, na dobrom ste putu ka uspješnoj transformaciji u odličnog organizatora i planera svog vremena.

 

Izvor: mladi.info