Da li ste i vi multitaskerViše od polovine sadržaja ćemo konzumirati u formi video-materijala, najavili su iz Ericsson ConsumerLab u svojoj godišnjoj studiji koju su nedavno objavili.

Studija koju je sproveo Ericsson ConsumerLab pokazuje i da ispred video-sadržaja na internetu provodimo gotovo podjednako vremena koliko i ispred televizora. Očekuje se da će uskoro internet odneti prevagu nad televizijom. Najčešće se gledaju sadržaji koje kreiraju drugi korisnici interneta poput klipova na Jutjubu, a osim filmova, serija i sporta, sve su popularniji i zanimljivi obrazovni sadržaji.

Koliko su efikasni i dobri video-sadržaji za učenje pokazuje i primer prve edukativne internet televizije kod nas, LINKeduTV, www.link.edu.tv. Ponuđeni sadržaji mogu se pratiti putem mobilnih uređaja, a moguće ih je gledati u realnom vremenu, kao i reprizno.

Na 12 kanala gledaoci mogu da prate sadržaje iz oblasti marketinga, informacionih tehnologija, ekonomije, menadžmenta, uspešnog vođenja karijere, preduzetništva, motivacije, dizajna, uspeha, ali i one koji su gradivo osnovne i srednje škole – i sve to urađeno u saradnji sa stručnjacima iz određenih oblasti koji imaju sertifikovano znanje.

Korišćenje video-sadržaja nije zaobišlo ni institucionalno obrazovanje. Pored mnogih tutorijala na YouTubeu ili Vimeou, sve više škola širom sveta usvaja ovaj format. Pojedine evropske škole starog kova poput Univerziteta u Mančesteru i Liverpulu, pa čak i neki fakulteti u Kembridžu otvorili su se za video-lekcije kao punopravnu alternativu časovima u učionici. Model videa kao obrazovnog sredstva odavno je usvojen na ITAcademy, specijalizovanoj školi za informacione tehnologije u Beogradu. Predavanja se mogu slušati uz pomoć live streama, a sve što je potrebno korisniku jeste mobilni uređaj sa pristupom internetu.

Popularnosti ovakvih sadržaja najviše doprinose mladi, koji lakše i brže prihvataju novu tehnologiju. Oni žele mogućnost gledanja bilo kad i bilo gde, tj. kada to njima odgovara, a ne kada je po planu i programu (lokalne) TV stanice. Takođe nekada biraju da odmah pogledaju nekoliko video-emisija zaredom, zbog lakše organizacije svog vremena.

Ono što danas izdvaja video-materijale i čini ih popularnim jeste to što sam korisnik bira kad i kako će nešto gledati. Video na zahtev (odnosno „Video on demand“) je sve popularniji način korišćenja. Jedan od novih načina korišćenja koje je studija izdvojila jeste takozvani „place shifting”, odnosno mogućnost gledanja na jednom uređaju, pauziranja i zatim nastavka gledanja na drugom.

Mladi ljudi vole video, jer tako lakše pamte prikazan sadržaj. Danas svi imaju mobilne telefone, većina pametne, i koriste ih po ceo dan. Onlajn sadržaj je svima dostupan i često je jedino mesto gde se mogu dobiti željene informacije. Za sve se pita Gugl i Vikipedija – ako nečeg nema na internetu, kao da ne postoji.

Interaktivan pristup edukaciji putem zanimljivih video-zapisa vam otkriva nove stvari, a učenje je brže nego čitanje knjiga. Napredak u karijeri može biti slučajan, a može zavisiti i od vas. Na vama je da izaberete.

 

Izvor: B92