luxmedia 18-Z36CU okviru projekta „Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanje“, Agencija PREDA-PD je organizovala studijsku posjetu dobrim primjerima prakse iz oblasti obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini. Posjeta je realizovana u periodu 31. marta do 2. aprila 2015. godine.

Cilj studijske posjete je bila razmjena iskustava, informisanje i upoznavanje sa aktivnostima domaćih organizacija i ustanova koje provode programe formalnog i neformalnog obrazovanja odraslih. Učesnici studijske posjete su bili članovi Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora i predstavnici partnerskih organizacija angažovanih na implementaciji projekta. Ovu grupu je činilo 16 predstavnika lokalne uprave, obrazovnih institucija, udruženja privrednika i preduzetnika, klastera, sindikata i omladinskih organizacija iz Prijedora. Tokom trodnevne studijske posjete, učesnici su bili u prilici da se upoznaju sa različitim modelima razvoja i organizovanja progama obrazovanja za odrasle, od programa vezanih za tradicionalna zanimanja do treninga i obuka za sticanje znanja i vještina za rad sa novim tehnologijama i opremom. Posjećene su ukupno četiri (4) lokacije na kojima se realizuju programi obrazovanja za odrasle i to:

– Tehnološki park „INTERA“ Mostar

– Centar za obrazovanje odraslih Tešanj

– Centar za cjeloživotno učenje Doboj

– JU Srednja škola „Nikola Tesla“ Teslić

Kroz učešće u posjeti, aktuelni i potencijalni organizatori obrazovanja odraslih na području Prijedora su se upoznali sa trenutnom ponudom programa, dobrim i lošim iskustvima, a prvenstveno potrebnim kapacitetima (infrastruktura, oprema, stručni kadrovi) za razvoj i izvođenje određenih programa. Učesnici su imali priliku da razgovaraju sa osobama zaduženim za razvoj lokalnih i regionalnih modela obrazovanja za odrasle, kao i osobama koje neposredno izvode stručno-teorijsku i praktičnu nastavu. Studijska posjeta je ispunila očekivanja organizatora i otvorila nove prilike za saradnju između organizatora obrazovanja odraslih, posebno kada su u pitanju izražene potrebe za stalnim usavršavanjem stručnih kadrova koji izvode nastavu u okviru programa obrazovanja za odrasle.

Ukupna vrijednost projekta „Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanje“ iznosi 116.042,91 EUR od čega Evropska unija finansira 94.202,03 EUR, odnosno 81,18 % ukupne vrijednosti.

 

Izvor: DELICE tim