Da li ste i vi multitaskerPrije upisa srednje škole ili fakulteta dobro bi bilo da mladi razmisle da li će stečeno znanje moći da unovče na tržištu rada.

Prilikom izbora zanimanja ne može i ne treba da bude jedino važno da li će biti posla, ali je izvjesno da određene struke do radnog mjesta dolaze brže. Po istraživanju sajta Infostud, to se posebno odnosi na one koji se obrazuju u sferi savremenih tehnologija jer se u posljednje vrijeme izdvajaju struke vezane za računarstvo i programiranje, ti kadrovi su i te kako traženi, a i na fakultetima na kojima se oni školuju nedostaje mjesta za sve zainteresovane.

Uglavnom se traži znanje jezika

Da je tako, potvrđuje i ponuda radnih mjesta na njihovom sajtu, gdje je najviše oglasa upravo za pomenute struke.
Konkurencija je velika, a time i mogućnost poslodavaca da izaberu najbolje kandidate. Većina tih oglasa je na engleskom pa već na prvom koraku, pri traženju uslova za učešće na konkursu, potencijalni kandidati dobijaju informaciju da je za obavljanje posla neophodno znanje jezika na kojem je oglas napisan i, ukoliko kandidat u potpunosti ne razume tekst oglasa, treba da razmisli o tome da li je to posao za koji treba da konkuriše.

Traže se bankarski službenici, komercijalisti, farmaceuti…

Ima posla i za druge struke – a najčeće za posao kasira, bankarskog službenika, trgovca, komercijaliste, farmaceuta, mesara, viljuškariste, ekonomiste, šefa računovodstva, pravnika…

Za gotovo sve potrebno je poznavanje rada na računaru, iskustvo, položen vozački ispit… Ima i radnih mjesta za koje se ne traži radno iskustvo, što nedvosmisleno pokazuje da tih kadrova nema dovoljno. Tako, recimo, za radno mjesto pekara može da se prijavi i osoba bez iskustva.

Za pojedina zanimanja, kao što je, recimo, tehničar za održavanje kablovske mreže, uz četvrti stepen tehničkog i elektrotehničkog usmerenja i najmanje godinu radnog iskustva, položen vozački ispit B kategorije i poznavanje rada na računaru, potrebno je da je kandidat spreman za rad na visini, da voli timski rad i da je orijentisan na postizanje rezultata.

Na sajtu Infostuda se može naći i ponuda za profesionalnog predsjednika skupštine stanara, a kandidati bi trebalo da budu komunikativni i prodorni, da su organizovani, pouzdani i odgovorni, prilagodljivi na samostalan i timski rad, da imaju minimum srednju stručnu spremu, mada je poželjna viša, da su strpljivi u radu s ljudima, da imaju aktivno znanje rada na računaru, da su samoinicijativni i imaju vozačku dozvolu B kategorije.

Jasni i precizni uslovi za posao

Prilikom traženja posla preko sajta Infostud, poslodavci jasno i precizno ističu sve što je potrebno za obavljanje posla i naglašavaju da će se razmatrati samo potpune i odgovarajuće ponude. Na taj način kandidati stiču uvid u to da li treba da konkurišu za posao.

Takođe, u gotovo svim oglasima se, uz odgovarjuću struku, iskustvo i pojedine posebnosti vezane za zanimanje, od budućeg radnika traži kreativnost, komunikativnost, zaintresovanost za rad, pedantnost, odgovornost, energičnost i spremnost na timski rad.

Izvor: capital.ba