naucite da ucitePoznati voditelj interaktivne serije “Brain games” Jason Silva, nedavno je otkrio tehnike koje poboljšavaju rad mozga.

1. Vjerujte u sebe: Najbolji način da budete produktivniji je da razmišljate pozitivno i da vjerujete u svoje sposobnosti, jer na ovaj način povećavate i svoje samopouzdanje. U trenutku potpune tišine pokušajte da vizuelizujete pozitivne misle u svojoj glavi i da se u potpunosti prepustite lijepim mislima.

2. Promijenite svoju rutinu: Ljudski mozak ima naviku da često ulazi u razne rutine u namjeri da troši manje energije. Problem leži u činjenici da naš mozak na taj način ulazi u svojevrsnu kolotečinu i nije sposoban da obavlja svoje funkcije u potpunosti. Jedna od stvari koja popravlja moždane funkcije su nova iskustva. Promijenite svoje uobičajne rutine, naučite novi jezik ili nađite neki hobi koji će okupirati vaše misli.

3. Budite fizički aktivni: Svaka aerobna aktivnost će pomoći vašem mozgu. Jedno od najboljih oružja za otklanjanje anksioznosti je dvadesetominutno aerobno vežbanje. Povećavanje srčanog pulsa tokom fizičke aktivnosti koristiće i zdravlju vašeg mozga, prije svega u segmentu kreativnosti.

4. Bitno je ono što jedete: Zdravlje mozga i stomaka su povezane stvari, pa je zato od velike važnosti šta i kako jedete. Promijenite životni stil, budite aktivni, pravilno se hranite, a najviše koristi od tih promijena imaće upravo vaš mozak.

5. Dišite: Duboko disanje može da vam pomogne da smirite vaše stanje panike, odagnate stres i druge neprijatnosti, pa samim tim da promijenite stanje svijesti i percepcije. Kada god se osjećate nelagodno, dišite duboko neko vrijeme i ubrzo ćete primjetiti nevjerovatnu promenu.

6. Mudro koristite tehnologije: U svijetu moderne tehnologije, možda je teško donijeti odluku šta je korisno za vas, a šta nije. Zato morate da budete pronicljivi i da sami filtrirate informacije koje dobijate. Fokusirajte se na informacije kojima ćete unaprijediti svoju kreativnost i proširiti svoja interesovanja.

Izvor: nezavisne.com