careers sectionNajtraženija zanimanja u BiH sa visokom stručnom spremom (VSS) su: IT inženjeri, softver inženjeri, inženjeri elektrotehnike, građevinski inženjeri, diplomirani farmaceuti, te doktori medicine-specijalisti.

“Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada, a prema broju objavljenih oglasa, evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima jednaka već nekoliko godina”, izjavio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Sa srednjom stručnom spremom (SSS) to su: prodavači i ugostitelji, mašinovođe, operateri za unos podataka, tehničari za građevinske materijale i tehničari za sigurnost saobraćaja.

A od VKV i KV radnika to su: monteri u građevini, krojači, zidari, varioci, kožari, asfalteri, rukovaoci kranom.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH po svojoj nadležnosti posreduje u zapošljavanju naših građana samo na inostranim tržištima rada.

Za domaće tržište rada su nadležni entitetski zavodi za zapošljavanje, Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH i kantonalne službe za zapošljavanje u FBiH.

“Prema podacima tih institucija suficitarna zanimanja sa VSS su: diplomirani kriminalisti, diplomirani ekonomisti, diplomirani pravnici, diplomirani politolozi, diplomirani žurnalisti, socijalni radnici, profesori socijologije, diplomirrani pedagozi. I dalje prema broju oglasa najviše su traženi pravnici i ekonomisti, ali zbog hiperprodukcije kadrova, ta su zvanja i dalje najčešća na evidencijama nezaposlenih”, naveo je Bandić.

Što se tiče SSS među suficitarnim zanimanjima su: trgovci, ekonomski tehničari, mašinski tehničari, maturanti gimnazije, saobraćajni tehničari, a od KV i VKV: bravari, vozači motornih vozila, prodavači, frizeri-vlasuljari, metalostrugari.

“Navedeni podaci variraju zavisno od entiteta i kantona, a detaljne informacije imaju entitetski zavodi za zapošljavanje, te Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH”, dodao je Bandić.

Izvor: capital.ba