nikola teslaTesla je tokom života otkrio neke navike koje su mu pomogle da bude iznimno produktivan.

Nikola Tesla poznat je po svojim brojnim projektima i interesima, a čini se da je imao određene strategije kojima je uspijevao ostvariti gotovo sve što je zamislio.

Naučnik je tokom života otkrio neke navike koje su mu pomogle da bude iznimno produktivan, a prenosi ih Lifehacker.

  1. Razmislite prije nego što nešto učinite

Tesla je imao razvijenu sposobnost vizualnog razmišljanja, tvrdio je da može u potpunosti zamisliti cijele projekte i uređaje prije nego što ih napravi. Iako ne posjeduju svi takvu sposobnost, nju je moguće povećati jednostavnom koncentracijom na samo jedan problem.

“Moja metoda je drukčija. Ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, odmah krenem s izradom u svojoj mašti”, naveo je Tesla u svojoj autobiografiji.

  1. Prošetajte

Tesla je volio šetati kako bi podstakao kreativnost. Vjeruje se da su njegove šetnje bile pomalo opsesivno-kompulzivne, ipak to ne znači da nisu imale svoje prednosti. Postoji anegdota prema kojoj je ideja za izmjeničnu struju Tesli sinula baš za vrijeme jedne od njegovih šetnji u Budimpešti.

  1. Rješavajte probleme sami

Slavni naučnik je smatrao da se problem najbolje rješava kada ste sami.

“Um je oštriji i koncentriraniji u osami i neprekinutoj samoći. Za razmišljanje nije potreban veliki laboratorij”, tvrdio je.

Prema njegovom mišljenju, ljudski je um najkreativniji kada ga ne ometaju vanjski uticaji.

 

Izvor: posao.ba