naucite da uciteU moru srednjoškolskih obaveza, gdje jedva stižemo da pratimo školsku nastavu, donosimo vam 9 stranica koje će možda, barem malo, olakšati školsku svakodnevnicu.

1. Dropbox je besplatan servis za dijeljenje dokumenata, video snimaka i fotografija, te njihovo pohranjivanje na računar, mobitel ili Dropbox stranicu. Ako ste dosad sami sebi slali prezentacije na mail ili ste zaboravili USB, s Dropboxom ćete se riješiti svih briga. Sve što trebate je otvoriti račun na Dropboxu i spremiti sav materijal koji vam je potreban.

2. Hascheck je alat koji provjerava pravopisnu ispravnost teksta te nudi rješenja za eventualne greške. Usluga je dostupna za hrvatski i engleski jezik, a biće vam od velike pomoći ako pišete seminarski ili završni rad.

3. Project Gutenberg je web stranica koja omogućuje preuzimanje više od 30 000 besplatnih elektronskih knjiga za čitanje na računaru ili mobitelu. Knjige su dostupne u različitim formatima, čak i u audio verziji. Nakon što počnete koristiti ovu web stranicu, sa sigurnošću možete reći zbogom teškim skriptama i knjigama.

4. Etherpad je stranica koja može biti vrlo korisna ako radite grupne zadatke. Omogućava online saradnju više ljudi na jednom projektu.

5. Google Scholar je vrlo korisna stranica pomoću koje možete pronaći pouzdane podatke i stručnu literaturu. Osim toga, na toj stranici možete pronaći i sažetke knjiga i članke, a uvelike vam je sužen rezultat Google pretraživanja.

6. StudyMode je velika online knjižara eseja i seminarskih radova koje možete besplatno preuzeti gotovo o bilo kojoj temi. Takođe, može vam poslužiti kao referentan izvor pri izradi seminarskog rada.

7. Free Translation je web stranica na kojoj možete prevoditi riječi, dokument ili cijelu web stranicu.

8. The Online student Planner je aplikacija koja omogućava lakše i jednostavnije organiziranje obaveza, bilo da se radi o predavanjima ili testovima. Aplikcija je dostupna i na računarima i mobilnim uređajima.

9. Google Docs omogućava jednostavno dijeljenje dokumenata s drugima, naročito ako radite na projektu i želite pristupiti dokumentima s bilo kojeg

Ovaj tekst je nastao na osnovu saradnje Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i portala Hoću.ba